Menet közbeni ütés (en passant)

Szabályok


A menet közbeni ütés (en passant ütés) a gyalog egy speciális lépése a Sakkban. Olyankor jöhet szóba, amikor egy gyalog kettőt lépett; ekkor egy megfelelő helyen lévő ellentétes színű gyalog a következő lépésben leütheti úgy, mintha az csak egyet lépett volna. Ha nem teszi meg azonnal, akkor utána ez a lehetőség megszűnik.

Példa:

A sötét gyalog kettőt lép, és átlépi azt a mezőt, ahol a világos gyalog normál módon leüthetné.

A világos gyalog a következő lépésben leütheti menet közben (en passant). Ha most nem teszi meg, akkor később már nem lehet.

Leütötte en passant. Vegyük észre a lépés specialitását: a gyalog máshova lépett, mint ahol az ütés történt.

Megjegyzések

Az en passant ütés lehetőségét a kettős lépéssel együtt vezették be. A gyalogok kezdeti kettős lépését azért tették lehetővé, hogy felgyorsítsák vele a játékkezdést, de ez a szabály egyúttal elrontotta volna a gyalogoknak egy általános tulajdonságát, miszerint egy gyalog nem haladhat el úgy egy ellentétes színű gyalog mellett, hogy az ne tudja őt leütni. Ennek a tulajdonságnak a megőrzéséért vezették be az en passant ütést.

Sakkváltozatokban

A sakkváltozatokban az en passant ütés hasonlóan működik, mint a sakkban. Ahol mást nem írunk, ott az alábbi eltérések lehetnek:

Külső hivatkozások