Három félsakk

Sakkváltozat


Háromszemélyes sakkváltozat három fél sakktáblán játszva.

A féltáblák közül bármely kettőt összeilleszthetjük, és léphetünk egy szabályos lépést az így kapott normál sakktáblán.

Általános szabályok

Három játékos játszik, mindenki mindenki ellen. Lépéssorrend: fehér, piros, fekete.

Akkor van vége a játéknak, ha valaki mattot kap:

Részletek: Háromszemélyes sakk.

A tábla

A játék táblája három egyenértékű részből áll, mindegyik egy közönséges sakktáblának a fele. Hogy éppen milyen sorrendben látszódnak, és melyik kettő látszik éppen összekapcsolva, az függ a játékostól, de a játékban a tábla alján lévő gombokkal tetszőlegesen átrendezhető. A megjelenítés átrendezésével könnyebben átláthatjuk a játékot, de a működés ettől független: mindig mind a három lehetséges módon össze vannak kapcsolva a féltáblák, tehát bármelyikről át lehet lépni bármelyik másikra, ha az egy szabályos lépés az összekapcsolt táblán.

Példák

Ez a három ábra ugyanazt az állást mutatja be más szemszögből. Bármelyikben is nézzük, a fehér futó leütheti a piros gyalogot és a fekete huszárt, de nem mindegyikből látszik ez azonnal.

Ez a két ábra szinten azonos állást mutat más szemszögből. A fehér király nem léphet sakkba, de nem mindegyik nézetből látszik azonnal, hogy mi adja a sakkot.

Hasonló játék
Kitalálta

Az eredeti, általános változatot: Ralph Betza, kb. 1980[ChV.com]; a konkrét háromszemélyes szabályokat: Uray M. János, 2013.

Külső hivatkozás