Négy félsakk

Sakkváltozat


Négyszemélyes sakkváltozat négy fél sakktáblán játszva.

A féltáblák közül bármely kettőt összeilleszthetjük, és léphetünk egy szabályos lépést az így kapott normál sakktáblán.

Általános szabályok

Kétfős csapatokban játszódik: sárga és piros játszik zöld és kék ellen. Lépéssorrend: sárga, zöld, piros, kék.

A győzelem és a vereség közös. Az első mattnál vége a játéknak, és az a csapat nyer, amelynek valamelyik tagja mattot adott. A csapattársak nem üthetik egymást.

Részletek: Négyszemélyes sakk.

A tábla

A játék táblája négy egyenértékű részből áll, mindegyik egy közönséges sakktáblának a fele. Hogy éppen milyen sorrendben látszódnak, és melyik kettő látszik éppen összekapcsolva, az függ a játékostól, de a játékban a tábla alján lévő gombokkal tetszőlegesen átrendezhető. A megjelenítés átrendezésével könnyebben átláthatjuk a játékot, de a működés ettől független: mindig mind a hat lehetséges módon össze vannak kapcsolva a féltáblák, tehát bármelyikről át lehet lépni bármelyik másikra, ha az egy szabályos lépés az összekapcsolt táblán.

Példák

Ez a négy ábra ugyanazt az állást mutatja be más szemszögből. Bármelyikben is nézzük, a kék futó leütheti a sárga gyalogot és a piros huszárt, de nem mindegyikből látszik ez azonnal. (A zöld huszárt nem ütheti le, mert zöld és kék csapattársak.)

Ez a három ábra szintén azonos állást mutat más szemszögből. A sárga király nem léphet sakkba, de nem mindegyik nézetből látszik azonnal, hogy mi adja a sakkot. (A piros vezér nem ad sakkot, hiszen sárga és piros csapattársak.)

Hasonló játék
Kitalálta

Az eredeti, általános változatot: Ralph Betza, kb. 1980[ChV.com]; a konkrét négyszemélyes szabályokat: Uray M. János, 2013.

Külső hivatkozás