Szörnyeteg

Sakkváltozat


Olyan sakkváltozat, ahol világosnak csak királya és néhány gyalogja van, viszont minden körben kettőt lép. Sötét a szokásos készlettel játszik, és egyszerre csak egyet lép.

A világos gyalogok száma állítható, alapból négy.

Egyébként a sakk szabályai érvényesek, az alábbi eltérésekkel:

Megjegyzések

A világos király legyőzéséhez nem elég a körülötte lévő szokásos 3x3-as négyzetet felügyelni, hanem nagyobbat, 5x5-öst kell. Ezért nevezzük a világos királyt szörnyetegnek.

Ha világosnak sikerül a gyalogátváltozás, akkor szinte biztosan nyer. Egyébként is könnyen nyerhet, ha a világos király elég közel jut a sötét királyhoz, és annak nincs ideje vagy helye elmenekülni.

Példák

A király első lépésben le tudja ütni a futót. Nem számít, hogy védve van, mert első lépésben sakkba léphet. Utána viszont vissza kell lépnie, például oda, ahonnan indult.

A király le tudja ütni a gyalogot, majd a bástyát. Ehhez csak az kell, hogy a bástya ne legyen védve, mert csak a második lépésben nem szabad sakkba lépni.

Ha világos lép egyet a király felé (az első lépésben), akkor nyert, mert a következő lépésben le tudja ütni a sötét királyt. A király leütésekor már nem számít, hogy ezáltal a király is sakkba kerülne. Vigyázni kell tehát, hogy a sötét király ne kerüljön a világos király 5x5-ös nagy négyzetébe.

Sötét mattot adott. A világos király két lépésben sem tud kilépni a sakkból.

Még egy matt sötéttől.

Külső hivatkozások