Huszármatt

Sakkváltozat


KöztisztKoronás huszárKöztiszt

Olyan sakkváltozat, ahol a király és a huszár szerepe fel van cserélve: a játék célja mattolni az egyetlen huszárt, a királyok pedig közönséges, üthető figurák.

Koronás huszár

A király helyén kezd. Huszárként lép, de királyként vonatkozik rá a sakkszabály: nem léphet sakkba, a sakkból ki kell lépnie, és ha nem tud (azaz mattot kapott), akkor az a fél elvesztette a játékot.

Köztiszt

A huszárok helyén kezdenek. Úgy lépnek, mint a király, de nem vonatkozik rájuk a sakkszabály, tehát üthetőek, mint bármely más tiszt.

Egyébként a sakk szabályai érvényesek, az alábbi eltérésekkel:

Példák mattolt huszárra
Alapmattok

A következő táblázatban láthatjuk, hogy mely figurák és figuracsoportok képesek mattolni az egyedüli huszárt.

A vezér önmagában is mattot tud adni, de erre semelyik másik figura sem képes (még a huszár segítségével sem). Viszont tetszőleges két tiszt (a huszáron felül) mattot tud adni (kivéve azt a ritka esetet, amikor két futó azonos mezőszínen mozog).

Összehasonlításként lásd: Alapvető végjátékok.

FigurákEredményEsély, lépés (?)Megjegyzés
Koronás huszár Koronás huszárDöntetlen  
Koronás huszárVezér Koronás huszárNyer100% – 4 – 1,8 Könnyű matt, még a huszár segítsége sem kell hozzá. A vezérnek minden lépésben eggyel közelebb kell a huszárt kényszerítenie a tábla széléhez, ahol pedig mattot tud adni.
Koronás huszárBástya Koronás huszárDöntetlen0,57% – 1 – 1,0 Mattkép létezik, de nem lehet kényszeríteni.
Koronás huszárKöztiszt Koronás huszárDöntetlen1,82% – 8 – 3,4 Mattkép létezik, de általában nem lehet kényszeríteni, csak kivételes esetben, ha a huszár már eleve a sarokba van zárva.
Koronás huszárFutó Koronás huszárDöntetlen0,01% – 1 – 1,0 Nincs matt (olyan, amely előállhat a játékban).
Koronás huszárBástyaBástya Koronás huszárNyer99,99% – 8 – 4,3 Viszonylag könnyű matt (nem kell hozzá a huszár). A huszárt fokozatosan a tábla széle felé kell szorítani, a két bástyával szomszédos vonalakat felügyelve.
Koronás huszárBástyaKöztiszt Koronás huszárNyer99,92% – 12 – 7,3 Nem túl nehéz matt (nem kell hozzá a huszár).
Koronás huszárKöztisztKöztiszt Koronás huszárNyer99,63% – 16 – 10,4 Nem túl nehéz matt (nem kell hozzá a huszár). A végső mattképhez a tábla sarkában elég az egyik köztiszt, de a sarokba szorításhoz mindkettő kell.
Koronás huszárBástyaFutó Koronás huszárNyer99,85% – 12 – 6,8 Nem túl nehéz matt.
Koronás huszárKöztisztFutó Koronás huszárNyer99,88% – 16 – 10,9 Nem túl nehéz matt.
Koronás huszárFutóFutó Koronás huszárNyer99,93% – 15 – 10,1 Nem túl nehéz matt. Feltétel: a két futó különböző színű mezőkön mozog. A huszár segítsége mindenképp kell.
Kitalálta

Bruce Zimov, 1972[ChV.com]

Külső hivatkozás